Při smažení vzplál rozpálený olej. Požár, který se rychle rozšířil na vybavení kuchyně, likvidovali hasiči ze stanice Lidická v Brně. K uhašení požáru jim stačil jeden vodní proud a necelých pět minut. Příčinou byla nedbalost při vaření.
Operační středisko přijalo hlášení o požáru v kuchyni krátce před tři čtvrtě na šest odpoledne. Na místo vyrazily dvě družstva ze stanice Lidická společně s výškovou technikou a velitelským vozem. Ze stanice Líšeň mířil k požáru protiplynový automobil.
V době příjezdu hasičů na místo události se již v domě nikdo nenacházel. Protože byly vstupní dveře zavřené, vnikli hasiči do rodinného domu oknem. Použili k tomu dva díly nastavovacího žebříku. Uhašení požáru bylo dílem okamžiku. Následně hasiči odvětrali zakouřené prostory a prověřili případná skrytá ohniska termokamerou.
Příčinou požáru byla nedbalost při vaření. Nikdo se totiž v kuchyni během vaření nenacházel. Škodu odhadl vyšetřovatel příčin požárů na 50 000 korun.
Na co si dávat v domácnosti pozor nejen při vaření Vám poradí naše chytré blondýnky. Např. v článku „Jak předcházet požárům a co dělat při jejich vzniku?“ . Že hořící olej se nikdy nesmí hasit vodou a jak správně postupovat najde v kapitole „Pozor při vaření!“.
Když opouštíte dům ve kterém hoří, nezapomínejte, že hasiči se do něj musí dostat. Pokud dveře za sebou zabouchnete, budou hasiči hledat jinou cestu, nebo si ji silou vytvoří.