darky

Tisková zpráva pražských celníků k zajištění padělků v tržnici SAPA

pha msk olk zlk jhm pak khk vys lbk jhc ulk kvk plk pha stc

Více než tři tisíce kusů padělaného textilního zboží, kožené galanterie, brýlí, parfémů a obuvi, zajistili pražští celníci v úterý 26. září, během kontrolní akce v tržnici Sapa v Praze 4 – Libuši. Falzifikáty byly označeny logy renomovaných světových módních výrobců, např. Adidas, Nike, Michael Kors, Puma, Gucci, Dior, Dolce Gabbana, Chanel a další.

V případě, že by se toto padělané zboží podařilo prodat, škoda majitelům ochranných známek by byla více než 10 milionů korun.

Celníci si ke své kontrole vytipovali prodejní prostory v zadní části tržnice. Asijský prodavač se ihned po zahájení kontroly dal na útěk, celníci ho však dostihli a vzhledem k tomu, že kladl odpor i nadále, museli celníci použít donucovací prostředek, byly mu přiloženy pouta.

Trhovci v posledních letech nenabízí padělané zboží k prodeji na pultech svých stánků, mají ho ukryté v tzv. tajných skrýších, např. ve vedlejší místnosti, za dvojitou stěnou, za zrcadlem nebo jakousi fiktivní zástěnou. Vytipovávají si své potencionální zákazníky, osloví je s nabídkou ke koupi „zaručeně značkového zboží“ a odvedou je do své skrýše. Mnohdy se tam s nimi i zavřou a nabízí své zboží.

nprap. Ivana Kurková, Celní správa